The Boys Of St. Vincent:

 

De politie brengt de jonge Kevin Reevey terug naar het weeshuis, waaruit hij is weggelopen. Vader Peter Lavin begint meteen nadat de agenten weg zijn gegaan onzedelijke handelingen met de jongen uit te voeren, en wil dat Kevin hem "mama" noemt. Kevin weigert dit en zegt dat zijn moeder overleden is, waarop Lavin hem met zijn riem afranselt (met de kant waaraan de gesp zit). Een andere jongen, Brian Lunny, probeert zijn broertje Stephen te beschermen. Stephen wordt seksueel benaderd door een andere priester, vader Glynn. Brians handen worden bont en blauw geslagen door Glynn. Wanneer hij Lavin met de politie dreigt, dreigt deze hem impliciet me het gegeven dat zijn broertje nog een hele tijd in het weeshuis zal blijven. 

 

Beide gevallen staan niet op zichzelf: de priesters misbruiken zeer veel jongetjes van rond de 10, variërend van onzedelijk betasten tot anale penetratie. Ook lichamelijke mishandeling komt voor, bij jongens die weigeren of uit de school dreigen te klappen. Toch komt een en ander uit wanneer een opmerkzame klusjesman de politie waarschuwt na te zijn ontslagen omdat hij de zwaar mishandelde Kevin naar het ziekenhuis had gebracht. Ondanks intimidatie en dreigementen van broeder Lavin getuigen sommige jongens over het misbruik, maar de behandelende rechercheur stuit op een muur van tegenwerking bij de lokale overheid. Ondanks het feit dat er voortdurend klachten zijn, krijgen zowel de sociale dienst als de politie al tijden geen voet aan de grond. Een schandaal zou de hele stad in diskrediet brengen, en de kerk is erg machtig. De rechercheur wordt gewaarschuwd dat dit zijn carrière geen goed doet en wordt gedwongen alle referenties aan seksueel misbruik uit de rapporten te schrappen. 

 

Lavin probeert de jongens met dreigementen en terreur te intimideren, maar wordt zelf op heterdaad betrapt met Kevin door een van de priesters die zich niet aan de jongens had vergrepen. De drie grootste boosdoeners Glackin, Glynn en Lavin, worden ontslagen en uit de geestelijkheid gezet. Er volgen geen verdere stappen en de nieuwe leiding is voornamelijk bezorgd om het herstel va de reputatie van St. Vincent, terwijl het misbruik doorgaat. De kardinaal bedankt de overheid voor hun 'medewerking' (het in de doofpot stoppen van de zaak).

 

 

 Dit is het eerste deel van de compilatie van deze miniserie.